Καρκίνος Νεφρού – Διάγνωση και Θεραπεία

Κυστίτιδα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και θεραπεία
29 Απριλίου 2022
Καρκίνος Νεφρού – Αιτίες Εμφάνισης και Συμπτώματα
25 Μαΐου 2022

Ο καρκίνος του νεφρού δημιουργείται όταν τα κύτταρα στην περιοχή των νεφρών γίνονται σε κακοήθη, δηλαδή καρκινικά, και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Κατά συνέπεια, σχηματίζεται ένας όγκος. Ο καρκίνος του νεφρού απαιτεί προσεκτική διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία, προκειμένου να προληφθούν μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Για την επιβεβαίωση μιας διάγνωσης καρκίνου του νεφρού, είναι σημαντικό να προηγηθεί ενδελεχής κλινική εξέταση, λήψη ιστορικού του ασθενούς και διενέργεια εξετάσεων όπως εξετάσεις αίματος και ούρων, διενέργεια υπέρηχου, ακτινογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας. Όταν γίνει επιβεβαίωση της διάγνωσης, μπορεί να πραγματοποιηθούν επιπλέον εξετάσεις όπως ακτινογραφίες ή μαγνητική τομογραφία για τον εντοπισμό τυχόν μεταστάσεων σε άλλα μέρη του σώματος, προκειμένου να προσδιοριστεί και το στάδιο του καρκίνου. Ορισμένες φορές διενεργείται βιοψία σε δείγμα του ιστού για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, αφού προηγηθεί αφαίρεση του οργάνου. Η βιοψία μπορεί επίσης να υποδηλώσει το στάδιο του καρκίνου ή το βαθμό επιθετικότητάς του.

Αφού επιβεβαιωθεί η διάγνωση και διαπιστωθεί το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο καρκίνος του νεφρού, ακολουθεί η διαμόρφωση του πλάνου θεραπείας. Αυτό διαμορφώνεται με τη συνεργασία ιατρών διαφόρων κλάδων, όπως της ουρολογίας, της ογκολογίας και της χειρουργικής. Ο καρκίνος του νεφρού απαιτεί αποτελεσματική θεραπεία που θα αντιμετωπίσει στο μέγιστο βαθμό τον όγκο, για την αποφυγή μεταστάσεων σε άλλα όργανα.

Υπάρχουν διάφοροι τυπικοί τύποι θεραπείας για τον καρκίνο του νεφρού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση είναι το πρώτο βήμα. Η ακτινοθεραπεία ή η χημειοθεραπεία δεν προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου. Η χειρουργική τεχνική που θα εφαρμοστεί επιλέγεται ανάλογα με το μέγεθος και την εντόπιση του όγκου. Η συνηθέστερη επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του νεφρού αποτελεί η νεφρεκτομή, η οποία διακρίνεται σε ριζική και μερική.

Κατά τη ριζική νεφρεκτομή αφαιρείται ολόκληρο το νεφρό, το περινεφρικό λίπος και οι λεμφαδένες γύρω από την περιοχή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί με ανοιχτό χειρουργείο, λαπαροσκοπικά ή ρομποτικά, αξιοποιώντας τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής. Εκτός από την ριζική νεφρεκτομή μπορεί να διενεργηθεί μερική νεφρεκτομή, μια πιο συντηρητική προσέγγιση κατά την οποία αφαιρείται ο όγκος μαζί με τμήμα του νεφρού. Η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται για μικρότερους σε μέγεθος όγκους, σε περιπτώσεις καρκίνου που εντοπίζεται και στα δύο νεφρά ή σε ασθενείς που έχουν μόνο ένα νεφρό.

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.