Χθες ούρησα κόκκινα ούρα (με αίμα), χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα (πόνο, κάψιμο). Είναι κάτι σοβαρό;


Η ανώδυνη αιματουρία (αίμα στα ούρα) μπορεί να υποδηλώνει καρκίνο του ουροποιητικού συστήματος και χρήζει άμεσης και έγκαιρης διερεύνησης για τον αποκλεισμό του.


Το PSA μου είναι >4 στον έλεγχο για τον προστάτη. Δεν παρουσιάζω κανένα άλλο πρόβλημα. Πρέπει να κάνω κάτι;


Η αύξηση της τιμής του PSA μπορεί να αποτελεί ενδεικτικό σημείο ύπαρξης καρκίνου του προστάτη. Απαιτείται έλεγχος με δακτυλική εξέταση και περαιτέρω διευρεύνηση που πιθανώς να περιλαμβάνει διορθικό υπερηχογράφημα και βιοψία προστάτη.


Γιατρέ, από το πρωΐ που ξύπνησα όταν ουρώ νιώθω κάψιμο, πόνο, συχνουρία και παρατήρησα και λίγο αίμα. Είμαι πολύ ανήσυχη. Τι μου συμβαίνει;


Το πιθανότερο είναι να έχετε κυστίτιδα, δηλαδή ουρολοίμωξη που αφορά την ουροδόχο κύστη. Μην άγχεστε. Xρειάζεται να δώσετε ούρα για μικροβιολογικές εξετάσεις και να λάβετε αντιοβιοτική αγωγή λίγων ημερών για την θεραπεία της ουρολοίμωξης.


Είμαι άνδρας 33 ετών και εδώ και ένα χρόνο ελεύθερων επαφών με την σύζυγό μου δεν έχουμε αποκτήσει παιδί. Τι πρέπει να κάνω;


Θα πρέπει να ελεγχθείτε για υπογονιμότητα σαν ζευγάρι. Εσείς θα πρέπει να κάνετε σπερμοδιάγραμμα για διαπίστωση τυχόν ανωμαλιών του σπέρματος που υποδηλώνουν πιθανές υποκείμενες παθήσεις όπως π.χ κιρσοκήλη.


Χθές που πήγα με την κοπέλα μου δεν κατάφερα να έχω στύση και αγχώθηκα, αφού μέχρι τώρα δεν είχα “θέμα”. Είμαι 27 ετών. Έχω πρόβλημα;


Η σποραδική μη επίτευξη στύσης είναι φαινόμενο που μπορεί να συμβεί στον καθένα χωρίς να υποδηλώνει κάποιο ψυχολογικό ή οργανικό πρόβλημα. Σε περίπτωση όμως που το φαινόμενο μαλθακής στύσης γίνεται πιο συχνό, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ουρολόγο σας για περαιτέρω διερεύνηση των πιθανών αιτιών του φαινομένου.


Γιατρέ όταν έχω στύση το κεφαλάκι του πέους δεν βγαίνει έξω και το πετσάκι με σφίγγει γύρω γύρω. Τι έχω;


Το πρόβλημα που υπάρχει σε αυτήν την περίπτωση λέγεται φίμωση και μπορεί να αποκατασταθεί με επέμβαση που ονομάζεται περιτομή (πλαστική της ακροποσθίας). Υπάρχει περίπτωση να συνδυάζεται και με βραχύ χαλινό που πολές φορές προκαλεί δυσκολία στην προς τα πίσω έλξη της ακροποσθίας όπου σε αυτή την περίπτωση γίνεται εκτομή και πλαστική χαλινού.


Πήγα με την νέα μου κοπέλα χθές και κατά την πράξη είδα λίγο αίμα στο πετσάκι του πέους (στο κάτω μέρος) και κάπως σαν σχίσιμο. Πανικοβλήθηκα. Τι πρέπει να κάνω;


Το πιθανότερο είναι να σχίστηκε ο χαλινός του πέους. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε έντονες επαφές, όπου ο βραχύς (κοντός) χαλινός σχίζεται με την προς τα πίσω έντονη έλξη της ακροποσθίας (το δέρμα που καλύπτει την κεφαλή του πέους). Χρειάζεται μια μικροεπέμβαση όπου γίνεται εκτομή και πλαστική χαλινού.