Τι είναι ο προστάτης;

Ο προστάτης είναι ένας μικρός συμπαγής αδένας με μέγεθος καστάνου που βρίσκεται ανατομικά πίσω από το ηβικό οστό και κάτω από την ουροδόχο κύστη περιβάλλοντας το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Εκκρίνει περίπου τα 0,5 ml του όγκου του εκσπερματίσματος που περιέχει διάφορες ουσίες απαραίτητες για την φυσιολογική λειτουργία του σπέρματος και τη γονιμοποίηση. Δύο μικροί κυστικοί σχηματισμοί, οι σπερματοδόχες κύστεις, που βρίσκονται ακριβώς πίσω από τον προστάτη παράγουν άλλα 2ml από το υγρό της εκσπερμάτισης το οποίο διαμέσου μικρών πόρων απεκκρίνεται στην ουρήθρα.

Ποιές παθήσεις επηρεάζουν τον προστάτη;

Οι τρεις πιο συχνές είναι:

Καλοήθης Υπερπλασία Προστάτη (ΚΥΠ):

Η Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη είναι η προοδευτική αύξηση (υπερπλασία) της κεντρικής ζώνης του προστάτη που συμπιέζει την ουρήθρα και εμποδίζει την έξοδο των ούρων, προκαλώντας έτσι μια ποικιλία συμπτωμάτων με προεξάρχοντα την συχνουρία, την αδύναμη και μικρή ακτίνα ούρησης, την επιτακτικότητα και την νυκτερινή ούρηση.

Η Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη δεν είναι καρκίνος, ούτε εξελίσσεται σε καρκίνο. Φαίνεται ότι, αποτελεί μια φυσιολογική εξέλιξη με την πάροδο της ηλικίας, αλλά το μέγεθος της υπερπλασίας, καθώς και η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλει ευρέως. Η πιο σημαντική παράμετρος της ΚΥΠ και των συμπτωμάτων που αυτή προκαλεί είναι το κατά πόσο ενοχλητικά είναι τα συμπτώματα αυτά. Πολλοί άνδρες παρουσιάζουν ήπια ενοχλήματα και έτσι δεν χρήζουν θεραπείας.

Ωστόσο, για αυτούς στους οποίους η συμπτωματολογία είναι έντονη, ώστε να επηρεάζει την καθημερινότητά τους και την ποιότητα ζωής τους, υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές θεραπευτικές επιλογές που περιλαμβάνουν:
 • Φαρμακευτική θεραπεία: φάρμακα που χαλαρώνουν και σμικρύνουν τον προστάτη
 • Χειρουργική θεραπεία: επεμβάσεις με τις οποίες αφαιρείται το υπερπλαστικό και υπαίτιο για την απόφραξη τμήμα του προστάτη.

Η πιο διαδεδομένη χειρουργική επέμβαση για ΚΥΠ είναι η διουρηθρική προστατεκτομή (TURP) κατά την οποία ένα ειδικό εργαλείο εισάγεται δια της ουρήθρας (ενδοσκοπικά, χωρίς τομή) και αφαιρείται ο προστάτης.

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη

Διουρηθρική προστατεκτομή TURP

Ουροποιογεννητικό σύστημα

Kαλοήθης υπερπλασία προστάτη

Υπερπλασία προστάτη

Ενδείξεις χειρουργικής θεραπείας λόγω ΚΥΠ αποτελούν οι εξής:

 • Λιθίαση ουροδόχου κύστεως
 • Εκκολπώματα ουροδόχου κύστεως
 • Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις
 • Εμμένουσα επίσχεση ούρων (αδυναμία αποβολής ούρων από την κύστη)
 • Υποτροπιάζουσα αιματουρία
 • Νεφρική ανεπάρκεια λόγω υδρονέφρωσης
 • Υπόλλειμα ούρων (δεν υπάρχει σαφές όριο υπολλείματος)
 • Επιδείνωση συμπτωμάτων παρά την λήψη φαρμακευτικής αγωγής

Εναλλακτικές χειρουργικές επιλογές αποτελούν:

 • Η Laser διουρηθρική προστατεκτομή
 • Η ρομποτική αδενωματεκτομή όπου η αφαίρεση του υπερτροφικού τμήματος του προστάτη γίνεται με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο με τη χρήση της ρομποτικής πλατφόρμας.

Προσοχή: η ΚΥΠ αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια αύξησης του PSA μεταξύ 4 και 10. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να την διαφοροδιαγνώσουμε από τον καρκίνο του προστάτη με βιοψία.