Το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη μεταξύ στενών και απώτερων συγγενών μπορεί να αποτελέσει δείκτη εκτίμησης προσωπικού κινδύνου με αρκετή ακρίβεια. `Εχοντας α’, β’ ή γ’ βαθμού συγγενή με καρκίνο προστάτη οι πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου μεγαλώνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε 635.000 άνδρες με 18.105 περιπτώσεις καρκίνου προστάτη.
Η λήψη ενδελεχούς οικογενειακού ιστορικού (βαθμός, αριθμός συγγενών και ηλικία εμφάνισης καρκίνου προστάτη) προσφέρει την δυνατότητα εκτίμησης με περισσότερη ακρίβεια του ατομικού κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.
`Εχοντας α’ βαθμού συγγενή (πατέρα ή αδερφό) με καρκίνο του προστάτη ο ατομικός κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται επί 2,5 έως 7,7 φορές, εξαρτόμενος από τον αριθμό των συγγενών που έχουν προσβληθεί. `Οταν οι συγγένεια είναι β’ βαθμού (παππούς ή θείος) τότε ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται επί 1,5 έως 3 φορές. Εάν είναι γ’ βαθμού συγγενείς τότε ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται κατά 15 έως 50% σε σχέση με κάποιον που δεν παρουσιάζει οικογενειακό ιστορικό.
Ο κίνδυνος είναι επίσης μεγαλύτερος, όταν κάποιο μέλος της οικογένειας διαγιγνώσκεται σε ηλικία κάτω των 50 ετών (επί 5,5 φορές όταν αφορά σε α΄ βαθμού συγγενή και επί 2 φορές όταν αφορά σε β΄ βαθμού).
Καταλήγοντας οι μελετητές δηλώνουν ότι το ατομικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και αξιόπιστο μηχανισμό αναγνώρισης ανδρών με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.
Πηγή: JUN 12/2014