Ριζική Κυστεκτομή: Η θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης
30 Ιουνίου 2022
Πέτρες στα νεφρά
Πέτρες στα νεφρά: Αίτια & Συμπτώματα
3 Ιανουαρίου 2023
υπερπλασία προστάτη διατροφή

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη αποτελεί μία από τις πιο κοινές ουρολογικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, εκδηλώνεται με προοδευτική αύξηση (υπερπλασία) της κεντρικής ζώνης του προστάτη, γεγονός που προκαλεί συμπίεση της ουρήθρας και θέτει εμπόδια στην έξοδο των ούρων. Η συγκεκριμένη πάθηση προκαλεί ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την συχνουρία, την αδύναμη και μικρή ακτίνα ούρησης, την επιτακτικότητα και την νυκτερινή ούρηση. Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη μπορεί να ρυθμιστεί σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή, υιοθετώντας τις κατάλληλες διατροφικές συνήθειες.

Ο προστάτης είναι ένας αδένας σε σχήμα καρυδιού ακριβώς κάτω από την ουροδόχο κύστη, και αποτελεί μέρος του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος. Η κύρια λειτουργία του προστάτη είναι να βοηθά στη δημιουργία σπέρματος.. Ο προστάτης παράγει ένα υγρό είναι απαραίτητο για τη γονιμότητα ενός άνδρα. Ο συγκεκριμένος αδένας είναι υπεύθυνος για την εκσπερμάτιση, και τείνει να μεγαλώνει σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου. Εάν το μέγεθος του προστάτη αυξηθεί σημαντικά, μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα υγείας, το πιο κοινό εκ των οποίων είναι η καλοήθης υπερπλασία προστάτη.

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη δεν παρουσιάζει κακοήθη εξαλλαγή, δηλαδή δεν εξελίσσεται σε καρκίνο. Ωστόσο, η έκταση και η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλλουν, και μπορεί να αποβούν αρκετά ενοχλητικά σε σημαντικό αριθμό ασθενών. Ωστόσο, τα συμπτώματα που παρουσιάζει η καλοήθης υπερπλασία προστάτη μπορούν να βελτιωθούν μέσα από τη διατροφή και την κατανάλωση κατάλληλων τροφών. Αν και υπάρχουν πολυάριθμα φαρμακευτικά προϊόντα και επεμβάσεις γι’αυτή την πάθηση, η διατροφή μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα ως κύρια θεραπευτική μέθοδος ή σε συνδυασμό με φάρμακα ή επεμβατικές μεθόδους για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη.

Ο αρμόδιος ιατρός μπορεί να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής και τις διατροφικές συνήθειες για άνδρες των οποίων τα συμπτώματα είναι ήπια ή ελαφρώς ενοχλητικά. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση της πρόσληψης υγρών, ιδιαίτερα πριν κάποια έξοδο ή πριν από περιόδους ύπνου. Παράλληλα, συνιστάται η αποφυγή ή μείωση της πρόσληψης καφεΐνης και αλκοολούχων ποτών. Η πρωτεΐνη ζωϊκής προέλευσης, που προσλαμβάνεται από την κατανάλωση τροφών όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα αυγά, αλλά και το άμυλο που βρίσκεται στο λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και το ρύζι, είναι καλό να αποφεύγεται.

Ως προς τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, συνιστάται η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν υψηλά επίπεδα ουσιών που μπορούν να καταπολεμήσουν τις φλεγμονές, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών, πολυφαινολών, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Τα λαχανικά φαίνεται να έχουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της καλοήθους υπερπλασίας προστάτη. Παράλληλα, οι φυτικές πρωτεΐνες σε συνδυασμό με την αερόβια άσκηση μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία του προστάτη από ότι οι πρωτεΐνες από ζωικές τροφές,

Συμπερασματικά, οι διατροφικές τροποποιήσεις με λιγότερο κρέας και άμυλο και περισσότερα λαχανικά και φρούτα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαχείριση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη. Αυτά τα διατροφικά πρότυπα μπορεί να ρυθμίζουν τις μεταβολικές οδούς που οδηγούν σε παχυσαρκία και διαβήτη – δύο καταστάσεις που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συγκεκριμένης πάθησης. Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη μπορεί να ρυθμιστεί σημαντικά μέσα από τη διατροφή, ενώ οι προαναφερθείσες τροποποιήσεις του τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους και στη σταθεροποίηση των επιπέδων ινσουλίνης, τα οποία ρυθμίζουν τις επιδράσεις της συγκεκριμένης πάθησης και έχουν θετικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία ως πρόσθετο όφελος.