Αλκοόλ και δυσουρικά ενοχλήματα

27ο Πανευρωπαϊκό Ουρολογικό Συνέδριο (EAU 2012)
5 Μαρτίου 2012
Υπερτροφία προστάτη και ανδογενετική αλωπεκία (φαλάκρα)
28 Απριλίου 2012

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης δυσουρικών ενοχλημάτων (LUTS) σύμφωνα με μελέτη από την Β. Κορέα. Η μελέτη αυτή αξιολόγησε δεδομένα από 30.000 άνδρες ηλικίας άνω των 30 ετών, ενώ εξαιρέθηκαν άτομα με παθήσεις του προστάτη όπως προστατίτιδα και καρκίνο προστάτη.

Η σχέση μεταξύ κατανάλωσης αλκοόλ και συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό ήταν τέτοια που τα περισσότερα συμπτώματα τα παρουσίαζαν άνδρες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ ή κατανάλωναν >40γρ/ημέρα, ενώ την μικρότερη συχνότητα εμφάνισης συμπτωμάτων είχαν οι άνδρες με κατανάλωση αλκοόλ 20 έως 30 γρ/ημερησίως.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι, η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει ευεργετική δράση στην βελτίωση των δυσουρικών ενοχλημάτων, σε αντίθεση με την αυξημένη κατανάλωση, η οποία επιδεινώνει τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα. Ωστόσο, σημειώνουν ότι, για να συμβουλεύσει κανείς για την μέτρια λήψη αλκοόλ θα πρέπει να γίνει καθαρά σε εξατομικευμένο επίπεδο και πάντα συνυπολογίζοντας τους βιολογικούς και κλινικούς παράγοντες κινδύνου σε κάθε περίπτωση.

Τέλος, συμπληρώνουν ότι, προοπτικές μελέτες είναι απαραίτητες για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα από το κατώτερο ουροποιητικό μπορούν να επηρεαστούν από αλλαγές στην κατανάλωση αλκοόλ.

Πηγή:J Urol 2012

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.