Κιρσοκήλη και στυτική δυσλειτουργία

Υπερτροφία προστάτη και ανδογενετική αλωπεκία (φαλάκρα)
28 Απριλίου 2012
Τα φλαβονοειδή ελαττώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης επιθετικού καρκίνου του προστάτη.
22 Οκτωβρίου 2012

Οι περισσότερες μελέτες που αφορούν στην κιρσοκήλη εξετάζουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας της στην υπογονιμότητα, ενώ πολύ λίγα δεδομένα αναφέρονται στην σχέση μεταξύ κιρσοκήλης, θεραπείας της κιρσοκήλης και στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ).

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό The Journal of Sexual Medicine, είχε σαν στόχο την εκτίμηση της σχέσης αυτής. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα 32.856 ασθενών και τα συνέκριναν με 98.568 τυχαία άτομα που χρησιμοποιήθηκαν σαν δείγμα ελέγχου. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε η εφαρμοσμένη ανάλυση παλινδρόμησης, ώστε να εκτιμηθεί η σχέση μεταξύ στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) σε άτομα που είχαν κιρσοκήλη ή που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κιρσοκήλης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που εξετάστηκαν παρουσίαζαν κιρσοκήλη σε ποσοστό 3,3% στους ασθενείς και 1,2% στο δείγμα ελέγχου. Η εφαρμοσμένη ανάλυση παλινδρόμησης παρουσίασε ότι, οι πιθανότητες να έχει διαγνωσθεί κιρσοκήλη στους ασθενείς ήταν 3,09 περισσότερες σε σύγκριση με τα άτομα του δείγματος ελέγχου. Επιπλέον στους ασθενείς οι πιθανότητες να έχουν υποβληθεί σε επέμβαση κιρσοκήλης ήταν 1,92 περισσότερες από το δείγμα ελέγχου.

Σύμφωνα με τους μελετητές, η ανωτέρω πληθυσμιακή έρευνα ανέδειξε την σχέση μεταξύ κιρσοκήλης και στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) και ταυτόχρονα έδειξε ότι, οι ασθενείς με κιρσοκήλη που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση κιρσοκήλης έχουν μικρότερες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας (ΣΔ) σε σύγκριση με αυτούς που δεν έχουν κάνει επέμβαση αποκατάστασης της κιρσοκήλης.

Πηγή :JK. Journal of Sexual Medicine DOI: 10.1111/j.1743-6109.2012.02736.x

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.