Οικογενειακό Ιστορικό και Καρκίνος Προστάτη

Περιτομή και καρκίνος προστάτη
9 Απριλίου 2014
Κυστίτιδα: Αίτια εμφάνισης, συμπτώματα και θεραπεία
29 Απριλίου 2022

Το οικογενειακό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη μεταξύ στενών και απώτερων συγγενών μπορεί να αποτελέσει δείκτη εκτίμησης προσωπικού κινδύνου με αρκετή ακρίβεια. `Εχοντας α’, β’ ή γ’ βαθμού συγγενή με καρκίνο προστάτη οι πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου μεγαλώνουν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που ανέλυσε 635.000 άνδρες με 18.105 περιπτώσεις καρκίνου προστάτη.

Η λήψη ενδελεχούς οικογενειακού ιστορικού (βαθμός, αριθμός συγγενών και ηλικία εμφάνισης καρκίνου προστάτη) προσφέρει την δυνατότητα εκτίμησης με περισσότερη ακρίβεια του ατομικού κινδύνου εμφάνισης της πάθησης.

`Εχοντας α’ βαθμού συγγενή (πατέρα ή αδερφό) με καρκίνο του προστάτη ο ατομικός κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται επί 2,5 έως 7,7 φορές, εξαρτόμενος από τον αριθμό των συγγενών που έχουν προσβληθεί. `Οταν οι συγγένεια είναι β’ βαθμού (παππούς ή θείος) τότε ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται επί 1,5 έως 3 φορές. Εάν είναι γ’ βαθμού συγγενείς τότε ο κίνδυνος εμφάνισης αυξάνεται κατά 15 έως 50% σε σχέση με κάποιον που δεν παρουσιάζει οικογενειακό ιστορικό.

Ο κίνδυνος είναι επίσης μεγαλύτερος, όταν κάποιο μέλος της οικογένειας διαγιγνώσκεται σε ηλικία κάτω των 50 ετών (επί 5,5 φορές όταν αφορά σε α΄ βαθμού συγγενή και επί 2 φορές όταν αφορά σε β΄ βαθμού).

Καταλήγοντας οι μελετητές δηλώνουν ότι το ατομικό οικογενειακό ιστορικό μπορεί να αποτελεί έναν αποτελεσματικό και αξιόπιστο μηχανισμό αναγνώρισης ανδρών με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

Πηγή: JUN 12/2014

About Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης, Ουρολόγος
Ο Δρ. Βασίλειος Μυγδάλης είναι στρατιωτικός ιατρός, ειδικευμένος χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παθήσεις του προστάτη αδένα και ειδικότερα στον προστατικό καρκίνο. Εξειδικεύτηκε στην ρομποτική (da Vinci) χειρουργική, κατόπιν μετεκπαίδευσης στο παγκοσμίου φήμης και πρωτοπόρο σε ρομποτικές επεμβάσεις κέντρο της Ουρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Karolinska της Σουηδίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ρομποτική ριζική προστατεκτομή.